Interview met Rotterdams beste schaatsster Sanneke de Neeling

De jonge Rotterdamse heeft al veel gewonnen in haar schaatscarrière; drie medailles op de Jeugd Olympische Winterspelen in 2012 en in 2016 werd ze de jongste Nederlands Kampioene Sprint ooit.

Wat vind je zo leuk aan schaatsen?
Het geeft me een kick om steeds weer een stukje harder te gaan, nieuwe technieken te proberen, dieper te gaan zitten en bochten anders aan te snijden. Je kan aan zo veel dingen sleutelen en uiteindelijk rolt er dan iets heel moois uit.

Had je vroeger toen je klein was willen schaatsen op Schaatsbaan Rotterdam?
Ja héél graag! Ik baalde altijd als een stekker dat er geen schaatsbaan was in Rotterdam. Ik weet nog wel dat ik in de selectie bij Gewest Zuid-Holland zat en dat ik op een gegeven moment vier á vijf keer in de week op en neer moest naar Den Haag om te trainen. Een schaatsbaan in Rotterdam was dus echt ideaal geweest!

Ondanks dat er toen nog geen schaatsbaan was, kwam je wel op Leonidas toch?
Ik heb van jongs af aan altijd bij Leonidas gehockeyd, maar op een gegeven moment moest ik daar mee stoppen toen ik werd uitgenodigd om bij de selectie te komen schaatsen. Misschien ga ik na mijn schaatscarrière wel weer hockeyen op Leonidas!

Schaatsbaan Rotterdam heeft toch wel echt iets extra’s

Meestal train je op Thialf in Heerenveen, heb je ook wel eens op Schaatsbaan Rotterdam geschaatst?
Ja en ik moet ik eerlijk zeggen; ik vind het zo jammer dat ik er niet vaker kan schaatsen! Ik ben op heel veel schaatsbanen op de wereld geweest en overal – ook in Galgary – kom je dezelfde soort schaatsbanen tegen, maar Schaatsbaan Rotterdam heeft toch wel echt iets extra’s. Het is zo vet om in die tunnel te rijden met de windcirculatie en het ziet er allemaal heel nieuw uit.
Daarnaast hou ik ook echt van Rotterdam en dan vooral van de skyline. Als ik weer even bij mijn ouders in Rotterdam ben, train ik het liefst op de Maasboulevard. Lekker middenin de stad, in plaats van middenin een weiland zoals we in Friesland altijd doen.

Met al die schaatsbanen die je bezocht hebt, heb je vast ook al veel mooie prijzen gewonnen?
Het NK Sprint dat ik twee jaar geleden als jongste ooit gewonnen heb, was echt heel mooi omdat dat echt uit de lucht kwam vallen. Ik ging die wedstrijd in met het idee dat het leuk zou zijn als ik vijfde zou worden en me zou plaatsen voor de World Cups, maar toen stond ik na de eerste dag ineens bovenaan. Dat was voor mij het punt waarop ik mij realiseerde dat ik echt goed kan schaatsen, heel gaaf was dat.

Het is dit jaar ook echt mijn doel om me te plaatsen voor de Olympische Spelen

Ga je komend seizoen ook een mooie prijs pakken op de Olympische Spelen?
Nou, ik moet me eerst maar eens plaatsen en dat wordt heel spannend, echt héél erg spannend. Ik moet echt mijn allerbeste race ooit rijden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi en dan heb ik kans op plaatsing. Ik hoop dat ik me op de 1000 en 1500 meter ga plaatsen, mijn favoriete afstanden. Misschien dat ik dan ook de 500 meter mag rijden, omdat we weinig specialisten op de 500 meter hebben in Nederland.
Het is dit jaar ook echt mijn doel om me te plaatsen voor de Olympische Spelen, daarom heb ik het afgelopen jaar nog meer aan de kant voor het schaatsen dan normaal. Zelfs op vakantie heb ik elke dag gefietst om super fit aan mijn seizoen te beginnen. Echt op vakantie ga ik wel weer na februari 2018 als de Olympische Spelen zijn afgelopen.

Heb je nog een goede tip voor alle schaatsers op Schaatsbaan Rotterdam?
Het allerbelangrijkste is dat schaatsen leuk is! Zorg dus dat je schaatsen goed zitten om te voorkomen dat je niet na twee rondjes al mega blaren hebt. Daarnaast heb ik het zelf snel koud op de schaatsbaan, zorg dus dat je je warm genoeg aankleed.

Deel deze pagina via social media:

Gerelateerd nieuws

Terug

SCHAATSHUUR & SHOP

Zijn je schaatsen te klein of heb je ze gewoon niet? Wij verhuren ze vanaf 5 euro. IJshockeyschaatsen, noren of klapschaatsen… we hebben het allemaal!

Bekijk pagina